Αφυγραντηρες

Υγρασία

Η υγρασία είναι η παρουσία νερού υπό μορφή υδρατμού στον αέρα του περιβάλλοντος και αποτελεί αναπόφευκτο συστατικό του. Σε κανονικά επίπεδα (40%- 50%) είναι απαραίτητη για την σωστή λειτουργία του ανθρωπίνου σώματος.
Τα προβλήματα δημιουργούνται όταν είναι είτε πολύ χαμηλή, οπότε μπορεί να δημιουργήσει αναπνευστικά προβλήματα και στατικό ηλεκτρισμό, ή το συνηθέστερο πολύ υψηλή, από 60% και πάνω, οπότε διευκολύνεται η δημιουργία μυκήτων που προκαλούν αλλεργίες, επηρεάζει τα άτομα που υποφέρουν από αρθριτικά και ρευματισμούς και από 70% και πάνω σχηματίζει σημάδια μούχλας, φουσκώνει ή ξεφλουδίζει τις μπογιές στους τοίχους και καταστρέφει έπιπλα, βιβλία, ξύλινα πατώματα και υφάσματα, ιδιαίτερα σε χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς, όπως υπόγεια, ή μένουν για πολύ καιρό κλειστοί, όπως εξοχικά σπίτια.
Η υγρασία αυξάνεται είτε από το περιβάλλον όταν είναι υγρό, με μετάδοση μέσω των τοίχων και του αέρα που εισέρχεται από τις χαραμάδες των πορτών και παραθύρων, είτε από πηγές μέσα στο χώρο, όπως οι υδρατμοί από το μπάνιο ή το μαγείρεμα, το σφουγγάρισμα, το στέγνωμα των ρούχων, τις αναπνοές και την εφίδρωση. Έχει υπολογισθεί ότι μία τετραμελής οικογένεια παράγει 11,5 λίτρα νερού υπό μορφή υδρατμού την ημέρα, ενώ απαιτούνται μόνο 2,5-3 λίτρα για να αυξήσουν την σχετική υγρασία σε ένα σπίτι 90 τ.μ. από 15% σε 60%.

 

Η ριζική λύση στα προβλήματα υψηλής υγρασίας

Μέχρι τώρα τα προβλήματα από την υψηλή υγρασία αντιμετωπίζονταν είτε με τη θέρμανση του χώρου, είτε με τον αερισμό του, είτε με τη χρήση κλιματιστικού. Καμία από αυτές τις λύσεις όμως που συνήθως είναι και ακριβότερες, δεν αντιμετωπίζει ριζικά το πρόβλημα.

Η θέρμανση του χώρου μειώνει τη σχετική υγρασία όσο λειτουργεί, αλλά επειδή δεν αφαιρεί υδρατμό από το χώρο, μόλις σταματήσει η λειτουργία της η υγρασία επανέρχεται στα προηγούμενα επίπεδα. Κατά το χειμώνα σε σπίτια που κατοικούνται, συνήθως εξασφαλίζει τη μείωση της υγρασίας σε φυσιολογικά επίπεδα, αλλά τον υπόλοιπο χρόνο που δεν λειτουργεί και κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο που η υγρασία του περιβάλλοντος είναι αυξημένη, αυξάνεται και η υγρασία του χώρου πάνω από το κανονικό. Επίσης αν στεγνώνετε τα ρούχα μέσα στο σπίτι ή έχετε υπόγειους χώρους που δεν θερμαίνονται καλά, η θέρμανση μπορεί να μην επαρκεί για τη μείωση της υγρασίας σε κανονικά επίπεδα.

Ο αερισμός του χώρου εφόσον είναι δυνατός, μειώνει την υγρασία αν ο καιρός είναι βορεινός και η εξωτερική υγρασία χαμηλή. Αν είναι νοτιάς με υψηλή υγρασία, αυξάνει αντίθετα και την υγρασία του χώρου. Επίσης ο υπερβολικός αερισμός κρυώνει το χώρο με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους θέρμανσης. Σε χώρους που δεν αερίζονται καλά, όπως υπόγεια, (που μπορεί να έχουν και μεταφορά υγρασίας από το έδαφος), η λύση αυτή δεν είναι δυνατή.

Η χρήση κλιματιστικού δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση γιατί είναι σχεδιασμένο για να ψύχει ή να θερμαίνει το χώρο και παρεμπιπτόντως αφαιρεί και μία μικρή ποσότητα υδρατμού κατά την ψύξη, η οποία όμως αντιστοιχεί σε μικρό μέρος της ψυκτικής του απόδοσης. Έτσι η λειτουργία του για αφύγρανση είναι και ακριβή και ταυτόχρονα δεν έχει ικανοποιητική απόδοση στην αφύγρανση.

 

Πως λειτουργεί ο αφυγραντής

Ο αφυγραντής είναι μία συσκευή με ψυκτικό κύκλωμα όπως το κλιματιστικό, αλλά που είναι σχεδιασμένη αποκλειστικά για να αφαιρεί την υγρασία από τον αέρα. Έτσι η απόδοσή του στην αφύγρανση είναι πολύ υψηλότερη από αυτήν ενός κλιματιστικού και η κατανάλωσή του σε ρεύμα πολύ χαμηλότερη. Επίσης το κόστος λειτουργίας του είναι πολύ χαμηλότερο από το κόστος του πετρελαίου ή φυσικού αερίου που θα χρειαζόταν για να μειώσει την υγρασία του χώρου σε κανονικά επίπεδα.
Ο αφυγραντής αναρροφά τον αέρα του χώρου και περνώντας τον πάνω από ένα ψυκτικό στοιχείο, υγροποιεί τους υδρατμούς και τους αποβάλλει υπό μορφή νερού σε ένα ειδικό δοχείο ή προς ένα σημείο μόνιμης αποχέτευσης. Κατόπιν μεταθερμαίνει τον αέρα περνώντας τον πάνω από ένα θερμό στοιχείο, ρίχνοντας έτσι ακόμα περισσότερο την υγρασία του.
Επειδή ο αφυγραντής αφαιρεί νερό από τον αέρα τα αποτελέσματά του είναι ορατά και μόνιμα, ανεξάρτητα από του αν θερμαίνουμε ή αερίζουμε το χώρο.
Έτσι μπορούμε να ρυθμίσουμε την υγρασία σε χαμηλά επίπεδα όταν ο αφυγραντής χρησιμοποιείται για συνθήκες άνεσης από άτομα που υποφέρουν από την υγρασία, ή να προστατέψουμε αποτελεσματικά και μόνιμα όλων των ειδών τους χώρους, είτε είναι υπόγειοι που δεν αερίζονται, είτε είναι εξοχικά σπίτια που δεν θερμαίνονται.

 

rsz_rsz_shutterstock_143842087

Γιατί αφυγραντήρας PHILCO;

 • Επειδή η νέα σειρά i-DRY διαθέτει 5 χρόνια εγγύηση και σύστημα καθαρισμού αέρα με αιθέρια έλαια

 

 • Επειδή η σειρά CUBE είναι η οικονομικότερη και πλέον αξιόπιστη σειρά της ελληνικής αγοράς

 

peristrofikos-sumpiestis_1100x863

 • Επειδή διαθέτει μία πλήρη σειρά από ψηφιακούς και μηχανικούς αφυγραντήρες με περιστροφικούς συμπιεστές (ROTARY) για αθόρυβη και οικονομική λειτουργία, αυτόματη επανεκκίνηση σε περίπτωση διακοπής ρεύματος χωρίς απώλεια ρυθμίσεων και με δυνατότητα μόνιμης σύνδεσης στην αποχέτευση, έτσι ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες

 

 • Επειδή η PHILCO είναι η μόνη εταιρία που σχεδιάζει και παράγει τους συμπιεστές αποκλειστικά για τους αφυγραντήρες της.

 

 

 • Επειδή η Philco είναι μία μεγάλη εταιρεία στο χώρο των ηλεκτρικών συσκευών, με τεχνολογικά προηγμένα και αξιόπιστα προϊόντα

 

 • Επειδή τους υποστηρίζει και μετά την πώληση, με εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό και άμεση εξυπηρέτησηhome collect

 

 • Επειδή ακόμα και αν χρειαστείτε επισκευή ή καθαρισμό τους παραλαμβάνουμε από το σπίτι σας και σας τους επιστρέφουμε άμεσα μέσω της πρωτοποριακής υπηρεσίας HomeCollect.

 

Πως επιλέγεται ο αφυγραντής

Οι αποδόσεις των αφυγραντών μετρούνται σε λίτρα υγρασίας που μπορούν να υγροποιήσουν σε 24 ώρες λειτουργίας. Για λόγους ομοιόμορφης σύγκρισης, έχει επικρατήσει να αναφέρονται οι αποδόσεις σε 2 διαφορετικές συνθήκες περιβάλλοντος, 300C με 80% σχ.υγρ. καθώς και 26,70C με 60% σχετική υγρασία. Γενικά όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία και η υγρασία, τόσο αυξάνεται και η απόδοση του αφυγραντή.
Η επιλογή του αφυγραντή εξαρτάται από την χρήση του. Αν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σε σπίτι που κατοικείται για δημιουργία συνθηκών άνεσης (20-220C με 40-50% σχετική υγρασία) επιλέγουμε ένα τύπο με κατά προτίμηση ψηφιακή επιλογή και ένδειξη της υγρασίας, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Πίνακα Τεχνικών Χαρακτηριστικών.
Αν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σε χώρο με χαμηλή θερμοκρασία και μόνο για προστασία από υπερβολική υγρασία, όπως υπόγειο ή εξοχικό που δεν κατοικείται το χειμώνα και που η θερμοκρασία του είναι συνήθως 150C -170C με απαιτούμενη σχετική υγρασία 65-70%, ο αφυγραντής μπορεί να καλύψει μεγαλύτερο χώρο, γιατί η ποσότητα της υγρασίας που θα αφαιρεθεί είναι μικρότερη.

 • Sort Portfolio:
 • All
 • Για 40 τ.μ.
 • Πάνω από 150 τ.μ.
 • Σειρά AirDry
 • Σειρά AQUARIA